Hopp til innholdet
Søk Meny
cavzo

Den Store Finnmarksroadtrippen: En Reise Gjennom Ro og Tradisjon

I de nordligste delene av Norge lokker Finnmark med sin robuste skjønnhet, samisk kultur og dyp forbindelse til naturen. Her går tiden langsomt, og støyen fra den daglige verden forsvinner i bakgrunnen. Hva er vel bedre enn å utforske dette fjerntliggende paradiset enn å legge ut på en fire dagers rolig biltur?

Denne reisen er ikke for de travle eller rastløse; den er for de som nyter den åpne veien og omfavner kjøreturen som destinasjonen i seg selv. Finnmarks magi ligger i den dype forbindelsen til urfolkstradisjonene, bemerkelsesverdige landskap og den vennlige lokalbefolkningen. Selv om flertallet av befolkningen i Finnmark ikke er samisk, er kulturen uavlatelig integrert i denne delen av regionen, og med høstens varme, gyldne farger, er det den perfekte årstiden for en biltur gjennom dette uberørte vidunderlandet.

Dag 1
Ankomst i Alta, Porten til Arktis
Ditt eventyr begynner idet du lander på Alta lufthavn, plassert mellom snødekte topper og på kanten av den stille Altafjorden. Fra det øyeblikket du går av flyet, vil du kjenne den friske arktiske luften og den klare følelsen av forventning for veien som ligger foran deg. Å skaffe en leiebil går lekende lett. På kort tid kjører du ned den åpne veien og beveger deg mot Sami Siida, et samisk kultursenter og museum som ligger bare 10 km utenfor Bossekop i Alta. Dette er ditt essensielle første stopp for å dykke ned i hjertet av samisk kultur.

Sami Siida står som hjertet av den vedvarende urfolkskulturen til samene, som har trivedes i denne regionen i årtusener. Det er et sted der du vil oppdage de rike tradisjonene til det samiske folket, deres enestående håndverk og deres standhaftige motstandskraft i møte med Arktis’ utfordringer. Driftet av dedikerte reindriftssamer, tilbyr dette senteret en dypdykkende opplevelse i deres historie og kunsten med reindrift.

 

Besøkende kan oppleve nære møter med reinsdyr, delta i samiske fortellinger og joik, samtidig som de får innsikt i den eldgamle kunsten duodji (samisk håndverk). Utforsk de intrikat utformede lavvoene og øk forståelsen din av det samiske livet, tradisjonene og åndeligheten.

Samisk Kultur Avdekket
Når du forlater Sami Siida bak deg og fortsetter bilturen mot Kautokeino, vil du oppdage at enhver reise fortjener et hyggelig stopp. I den sjarmerende landsbyen Máze, der 98 prosent av de 200 innbyggerne tilhører den samiske samfunnet, blir du ønsket velkommen med åpne armer av Johan P. Eira, den stolte eieren av Čávžo Safari.

Johan representerer en av de mangfoldige samiske gruppene, hver med unike tradisjonelle livsstiler og levebrød som dikteres av deres geografiske og økologiske omgivelser. Han er en reindriftssame, en mann med et varmt smil og et enda varmere hjerte, ivrig etter å dele sin dype kunnskap om landet og dets rike historie. Bare husk, det anses uhøflig å spørre om antall rein, en leksjon lært med stor latter.

På Čávžo Safari kjenner fortryllelsen ingen sesongmessige grenser. I de varmere månedene kan du legge ut på en elvebåttur til den velkjente Sautso-demningen eller fordype deg i autentiske samiske opplevelser mens du nyter tradisjonell mat i deres koselige lavvu. Når vinteren kommer, kan du delta i ekte tradisjoner, fra kunsten å drive med rein til hjertelige måltider (forestille deg servere gjester i bitende -32-graders vær) og sjelfull joiking.

Etter en begivenhetsrik første dag, med mange nye inntrykk, er Thon Hotel i Kautokeino det perfekte stedet for en god natts søvn. Kautokeino er en by med en befolkning på bare 3 100 innbyggere fordelt på Norges største kommune etter areal, og ligger omtrent 130 km sør for Alta.

Dag 2
Reisen til Kautokeino og Videre
Kautokeino forblir et bemerkelsesverdig knutepunkt for samisk kultur, forskning og utdanning. Byen skryter av det ærverdige Samisk Høgskole, men også den virkelige skatten i Kautokeino; Juhls Sølvsmie. Et sted som inviterer reisende til å utforske historien til Regine og Frank Juhls, pionerer innenfor sølvsmedkunsten i det samiske samfunnet.

Frank Juhls, en ung dansk eventyrer, arbeidet som handyman, mens Regine, en ung tysk jente, tjente som hushjelp i en reindriftsfamilie. Deres veier krysset, og de startet galleriet tilbake i 1959. Det som begynte som et enkelt trehus, utviklet seg til å bli en av de mest unike kulturbygningene i Nord-Norge. Strukturen viser nå frem ulike arkitektoniske elementer, inkludert et tak som etterligner en snøfonn, og nye rom legges til hver tiår.

Mens du utforsker galleriet, vil du bli begeistret over uventede skatter, som for eksempel et hønsehus og sauefjøs med glassvegger, samt et rom dedikert til Juhls’ eventyr i Afghanistan, for å nevne noen få. Galleriet endrer seg stadig, med Regine som skaper en fortryllende glassmosaikk i hovedrommet, en futuristisk hyllest til Franks varige arv.

Etter et besøk er det på tide å komme seg bak rattet igjen og legge ut på en billedskjønn reise fra Kautokeino til Karasjok. Startende fra Gievdneguoika, rett nord for Kautokeino, vil du følge riksvei 92 mens den slynger seg gjennom den vide Finnmarksvidda, en reise som tar litt mindre enn to timer.

Møt Lokalbefolkningen i den samiske-hovedstaden
Karasjok, kjent som Samiske hovedstaden, står i kontrast til Kautokeino. Dypere inne i furuskogen langs Kárášjohka-elven, er Karasjok et livlig krysspunkt midt på de vide slettene. Med sine 1 800 innbyggere tilbyr byen en smak av urbant liv med hoteller, spisesteder og butikker. Den huser også Sametinget, et symbol på samisk selvstyre som ikke kan overses.

En av de distinkte sjarmene ved å dra til Karasjok ligger i den varme gjestfriheten til lokalbefolkningen som åpner hjemmene sine for besøkende. Et besøk til Áldú avdekker en verden der Sire Márjá Wigelius fordyper gjestene i den ærverdige tradisjonen med reindrift, flettet sammen med den dype kulturelle fortellingen om de samiske åtte årstidene, alt i den koselige settingen av en tradisjonell samisk kaffesammenkomst i deres lavvu. Innhyllet i et kjært skjerf, en gave fra hennes bestemor, flyter historiene om de samiske elvefolkenes skikker fra Sire Márjá med en øm ærbødighet. Hver delt historie tar deg tilbake i tid og illustrerer den enkle, men dype forbindelsen mellom deres langvarige tradisjoner og det omkringliggende miljøet.

 

Likevel like innbydende er Marit Ragnhild Sara Nedrejord, en dyktig syerske, som gjennom sitt foretak Holbi bidrar med brikker til den ærede samiske drakten, og tilbyr dermed enda en tråd i vevet av samisk kulturell utforskning. Eller et besøk til Sara Duodji, en oase av samisk håndverk ledet av Ole Mathis Nedrejord, der dere befinner dere midt i et rikt utvalg av autentiske, håndlagde samiske artefakter inspirert av naturen. Dette tradisjonens hjemmet tilbyr en håndgripelig forbindelse, slik at gjestene kan ta med seg en bit av samisk kultur hjem.

Hvis tiden tillater det, ikke glem en av byens skatter, Sapmi Park, et fengslende vitnesbyrd om samisk kultur og deres dype forankring med naturen. Denne immersive parken kaster lys over de bærekraftige praksisene til de samiske stammene og betydningen av å bevare den arktiske villmarken. Og når du er klar til å trekke deg tilbake, er Scandic Karasjok et førsteklasses valg for overnatting.

Dag 3
Mellom Stille Bygder og Husky-Hyl.
Når en ny dag åpenbarer seg, er det på tide å forlate den rolige byen Karasjok bak deg, og dra til Tana og Nesseby. Kjøreturen i seg selv er en uimotståelig opplevelse når landskapet i Finnmark utfolder seg foran deg, med skiftende fra tykke skoger til de beroligende breddene av Varangerfjorden. Vurder å pakke med en lunsj fra hotellet, og finn deretter et naturskjønt sted langs veien for å ta en pause og nyte et måltid midt i naturen.

Ved ankomst til Tana blir du varmt ønsket velkommen av Dag, den dedikerte eieren av Tana Husky. Dag er en vennlig og jordnær person som deler sin reise med å bygge bånd med de bemerkelsesverdige huskyene han tar vare på (nøyaktig 48 familiemedlemmer). Huskyer har dype røtter i Finnmarks kultur. Historisk sett spilte disse robuste og utholdende hundene en viktig rolle for de innfødte samiske folket og andre innbyggere, og tjente som essensielle følgesvenner og transportører over store områder. Selv om moderne transport har redusert deres konvensjonelle oppgaver, forblir hundespannkjøring fortsatt en verdsatt kulturell praksis.

Fra Skoger til Fjorder
Før du forlater den lille byen Tana, sørg for å ta en stopp ved Tana Gull og Sølvsmie, et ikonisk etablissement inspirert av sin unike omkringliggende natur og kultur. Etablert i 1977, holder det til i en historisk tømmerbygning der de spesialiserer seg på å skape samisk gull, sammen med eksklusive sølv- og bronse smykker.

Mens du fortsetter reisen, ta den korte, rolige kjøreturen langs de glitrende vannene, som fører deg til Nesseby. Det tilbyr et uberørt landskap som taler til hjertet av villmarksentusiaster. Besøkende blir ofte slått av den dype stillheten som omgir dem, kun avbrutt av vinden eller den fjerne klangen av en fugl, noe som gjør det til et perfekt tilfluktssted for de som søker ensomhet og en dyp forbindelse med den naturlige verden.

Som et bevis på den harmoniske naturen står 8 Seasons Hotel i Varanger, bare en kort 10-minutters kjøretur fra Nesseby. Hotellet tar navnet sitt fra den innfødte samiske tradisjonen med å dele året inn i åtte distinkte årstider og tilbyr en unik opplevelse som resonnerer dypt med naturens rytmer. Med bare åtte rom, inkarnerer hotellet eierens dype lidenskap og tilknytning til reindrifts-kulturen og deres sykliske livsstil.

Dag 4
Varanger til Børselv: Arktiske Sus og Hundekjøringseventyr
Det er en viss magi i luften når du våkner opp i Varanger, der Arktiske vinder hvisker velkommen idet daggryet bryter og du forbereder deg på en tidlig avreise til Børselv. Selv om kjøreturen er på nesten tre timer og dekker omtrent 140 kilometer, er den naturskjønne skjønnheten langs veien så fengslende at tiden ser ut til å stå stille. Den ber om flere fotostopp.

Ved ankomst til Børselv, et stopp som føles som en portal til en annen verden, vil du finne Pirate Husky. En enestående praktisk læreopplevelse. Her vil du bli ønsket velkommen av deres sibirske huskyer og lære alt fra fôring og stell til å observere deres flokkdynamikk. Et spesielt høydepunkt for mange er sjansen til å gå tur med de unge valpene, et essensielt skritt i forberedelsen deres for deres fremtidige roller som sledehunder. For de litt mer eventyrlystne kan du stige ombord på en slede midt i bakgrunnen av høstfarger, og bli med på en fascinerende opplevelse. Huskyene, med sin ubegrensede energi, drar deg gjennom de skiftende landskapene, og demonstrerer at sledetur ikke er begrenset til vinterens omfavelse.

 

Etter en opplevelsesrik ettermiddag utendørs, er et besøk til Kvensk Institutt en opplysende avstikker. Kvenene, en etnisk gruppe med finsk opprinnelse, deler en dyp og intrikat forbindelse med Nord-Norge. Både kvenene og samene har betydelig påvirket den kulturelle mosaikken i nord, men deres tradisjoner, språk og historier avviker. På Kvensk Institutt blir reisende introdusert for verden til kvenfolket, en fortelling som er distinkt fra, men like berikende som, den samiske historien. Instituttet presenterer et kuratert utvalg av artefakter, litterære verk og utstillinger som bringer kvenenes arv og deres integrerte rolle i formingen av Norges kulturarv til liv.

 

En Reise til Nordlig Ro
Alle gode ting må komme til en slutt, men før det skjer, gjør deg klar til å nyte den kontinuerlig fantastiske naturen på den korte ruten fra Børselv til Lakselv. Underveis vil den vidstrakte og uberørte Porsangerfjorden fange oppmerksomheten din. Det er en herlig reise gjennom et pittoresk område av Nord-Norge.

Før du når din endelige destinasjon, er en avstikker til Wild Caribou et absolutt must. Dette stedet er ikke bare et tilfluktssted, men en dyp opplevelse kuratert av Sandrine Johansen Bocher og hennes ektemann Kai Simon. Dette ekstraordinære paret inviterer deg til å stige vekk fra hverdagens kjas og mas og fordype deg i en verden der naturens rytmer dikterer dagen. Her observerer du ikke bare den majestetiske naturen; du lever den.

 

Hvile under den beskyttende kuppelen, forhåpentligvis nyter magien av nordlyset som danser på himmelen, våkner til de rolige kaklingene fra ferske morgenkyllinger, klare til å levere frokost. Dagen lover et utvalg av aktiviteter – fra rolige fugletittingssesjoner, absorbering av de omgivende lydene fra naturen, til fotturer gjennom villmarken. Her får du sjansen til å møte og hilse på deres vennlige polarhunder eller ta en fredelig padletur i kano, hva enn som passer deg. Miljøet oser av avslapning, slik at du kan slappe av og gjenkoble.

 

En ekstra sjarm av Wild Caribou er Sandrines fortryllende samling av håndlaget smykker. Med lidenskap og utholdenhet skaper Sandrine hvert stykke inspirert av den rå skjønnheten i naturen, integrerer mønstre og former hun møter i det ville. Sammen med sin mann har Sandrine, med sin enorme respekt for landet, skapt en oase hvor man kan gjenoppdage den reneste formen for tilværelse. På Wild Caribou ferierer du ikke bare; du gjenkobler og fornyer.

Finnmark: Hvor Hver Vei Forteller en Tidløs Fortelling
Lakselv er hvor reisen ender, den største landsbyen i Porsanger kommune, i Norges nordligste fylke. Hjem til Porsanger Museum, kan du fordype deg i den samiske kulturen, lokalhistorien og virkningene av andre verdenskrig i regionen, før du tar den to minutters kjøreturen til flyplassen som er direkte tilknyttet Norges hovedstad, Oslo. Hvis du foretrekker en deilig kopp kaffe før avgang, sørg for å stikke innom Marthes Bistro før du leverer leiebilen og går om bord i flyet.

En roadtrip gjennom de fortryllende landskapene i Finnmark og inn i hjertet av samisk og kvensk kultur er en reise av ikke bare kilometer, men øyeblikk. Øyeblikk av forståelse, ettertanke og intimt samspill med natur og historie. Og når du legger ut på ditt neste eventyr, la veien ikke bare være et middel til et mål, men en historie i seg selv.

Ollu giitu (et uttrykk for hjertelig takk)!

Faktaboks
Ankomst til: Alta
Avreise fra: Lakselv
Antall kilometer: 720 km
Stopper langs ruten: Alta, Máze, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby, Børselv og Lakselv

For ekspertveiledning og skreddersydde opplevelser, ta kontakt med Destination Sápmi på post@destinasjonsapmi.no.

Share: