Hopp til innholdet
Søk Meny

Sunneste kjøttet du kan spise!

Du har muligens hørt at reinkjøtt er veldig sunt, og rent! Hva er det som gjør det så sunt?

Reinen er ville dyr som oppholder seg på fjellet ute i det fri med en gjeter som skånsomt ivaretar reinets hverdagslige velvære. Reinen finner sin egen mat som gjør at kjøttet er særdeles rent. Året rundt beiter de rett fra naturen med forskjellige retter som hovedrett avhengig av sesongen. Favoritten til reinen er sopp, reinlav, blader og urter, gress og gressrøtter. Ved at reineier sikrer god beite så sikrer de også en høy kvalitet i kjøttet, året rundt.


Foto: Hættas Opplevelser AS

Reinkjøtt, er nemlig en tradisjonell delikatesse i de nordlige breddegrader, har i tillegg til sin unike smak også en rekke helsemessige fordeler som gjør det til et populært valg blant sunnhetsbevisste forbrukere. Først og fremst er reinkjøtt en utmerket kilde til protein av høy kvalitet. Protein er essensielt for oppbygging og reparasjon av kroppens vev, og det bidrar også til å opprettholde et sunt immunsystem.

I tillegg til protein inneholder reinkjøtt også en rekke næringsstoffer som jern, sink, og B-vitaminer, inkludert B12-vitamin. Jern er viktig for oksygentransport i kroppen og sink støtter immunsystemet og bidrar til å opprettholde sunn hud, hår og negler. B-vitaminer er avgjørende for en rekke biologiske funksjoner, inkludert energiproduksjon og nervesystemets helse.

Et annet helsemessig pluss med reinkjøtt er at det har et lavt fettinnhold sammenlignet med annet rødt kjøtt, og det inneholder også sunne umettede fettsyrer som omega-3. Dette gjør reinkjøtt til et gunstig alternativ for de som ønsker å redusere inntaket av mettet fett og samtidig få i seg viktige næringsstoffer.

 

Visste du at……..
I århundre så har alt på reinen blitt brukt ved slakting. På bildet over ser du blodpannekaker som er blitt laget med oppskrifter som har blitt videreført i generasjoner. Skinnet, bein, geviret og alt som kommer fra reinen blir brukt til f.eks Duodji, eller mat laging. Ved å kjøpe reinkjøtt så støtter du din lokale reineier med å bevare kulturarven.

 

Videre er reinkjøtt ofte fritt for tilsetningsstoffer og hormoner, spesielt hvis det kommer fra dyr som beiter fritt i sine naturlige omgivelser. Dette gjør det til et mer naturlig og bærekraftig valg sammenlignet med industrielt produsert kjøtt.

Til slutt, reinkjøtt er også kjent for sin delikate smak og tekstur, noe som gjør det til en kulinarisk opplevelse i tillegg til å være næringsrikt. Med sin unike sammensetning av helsebringende næringsstoffer og sin rolle som en viktig del av den nordlige kulturen, fortsetter reinkjøtt å være et populært og ettertraktet valg for matelskere over hele verden.

For inspirasjon til oppskrifter trykk her.


Foto: Arctic Urbi AS

Share: