Hopp til innholdet
Søk Meny

7 tips til å ikke fryse!

Når vinteren setter inn i Nord-Norge, blir riktig påkledning avgjørende for å holde seg varm og komfortabel i det kalde klimaet. Lag-på-lag-prinsippet er nøkkelen til å holde på varmen, og ull er en viktig komponent i dette. Disse stegene gjør at selv grader på -40*C ikke har noen betydning.

Foto: Stuenes Lodge

  1. Det første laget bør være laget av tynn, pustende ull som transporterer bort fuktighet fra kroppen og holder deg tørr. Dette kan være en ulltrøye og ullbukse som ligger tett mot huden.
  2. Det andre laget består av tykkere ullplagg som gensere og bukser for ekstra isolasjon. Ull er ideelt fordi det både isolerer og puster, og det beholder varmen selv når det blir fuktig.
  3. Det tredje laget bør være et vind- og vanntett ytterlag for å beskytte mot vær og vind. En god vinterjakke og bukse laget av værbestandige materialer vil bidra til å holde deg varm og tørr selv i de mest utfordrende forholdene. I indre strøk kan det være en fordel å ha dun jakke/bukse.
  4. I tillegg til klærne er det viktig å huske på tilbehør som lue, votter, skjerf og varme ullsokker, alt laget av ull eller andre varme materialer.
  5. Et par varme og vanntette støvler er også avgjørende for å holde føttene varme og tørre i snøen og slapsen. Skoene bør ikke være for små, gå gjerne opp en størrelse på vintersko. OBS! Det er viktig å ta av seg skotøy hvis du er på besøk hos en lokal, dette for å vise respekt.
  6. Ikke kle på deg for mye! Det er nokk med to lag ull, har du på deg for mye klær så slutter klærne å puste og isolerer dermed kald luft mot kroppen.
  7. Når du kommer inn, kle av deg litt av yttertøyet da blir du fortere varm og det blir ikke like kaldt å gå ut igjen.

Ved å kle seg lagvis med ull som det viktigste materialet, kan man være godt rustet for å møte vinteren i Nord-Norge og nyte utendørsaktiviteter selv når temperaturene synker.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

 

For våres mest anbefalte ullsåler og skinnluer trykk her!

Share: